Finał akcji “Kilometry Caritas”

Przez dwa miesiące wolontariusze Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej prowadzili akcję Kilometry Caritas, której finał odbył się w ostatnią niedzielę maja na Rynku Miejskim w Lubaczowie. Podjęto próbę pobicia Rekordu Guinessa w ułożeniu jak najdłuższego ciągu z monet jednozłotówkowych.

Złotówka do złotówki, a wszystko po to, by dobro niesione potrzebującym zmierzyć w kilometrach. W sumie udało się zlepić 836 metrów złotówek, co dało ok. 32 tys. złotych. Jak zapewniają organizatorzy, kwota ta będzie z pewnością większa, ponieważ pieniądze wciąż spływają z konta bankowego. Całość poprzedziła msza św. w konkatedrze lubaczowskiej. Kazanie wygłosił dyrektor Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej, ks. Adam Sobczak. W rozmowie z Anną Głowacką wyjaśnił zadanie jakie realizuje Caritas w służbie potrzebującym.

W programie imprezy odbyło się również spotkanie formacyjne dla wolontariuszy oraz osób zaangażowanych w akcję. Aneta Tryniecka, diecezjalny koordynator wolontariatu Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej przypominała, jak wielką pracę w zbiórkę pieniędzy włożyli sami wolontariusze.

W akcji wzięło udział 25 Szkolnych Kół Caritas oraz Parafialne Zespoły Caritas z terenu diecezji zamojsko-lubaczowskiej. Wśród wolontariuszy, którzy zaangażowali się w zbiórkę byli Patrycja BojarskaArkadiusz Gubelasz.

Był czas na modlitwę i na zabawę. Na scenie plenerowej na Rynku Miejskim w Lubaczowie wystąpiły zespoły oraz grupy taneczne, wśród których wystąpili: Zespół Pieśni  i Tańca „Mali Lubaczowianie” z MDK w Lubaczowie, Szkoła Tańca Fantazja, Zespół Taneczny z Publicznego Gimnazjum im. Orła Białego w Oleszycach „Czerwone korale”, Grupa Taneczna Iskierki oraz Teatr Dziecięcy Lentylki z MDK w Lubaczowie, Kabaret z Powyłamywanymi Ręcami oraz Grupa Wokalna Sceny Muzycznej
z MDK w Lubaczowie.Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej wraz z innymi Caritas Diecezjalnymi podjęło ogólnopolską próbę bicia Rekordu Guinnessa w ramach akcji „Kilometry Caritas”.

Poprzez tą akcję organizacja udzieliła pomocy trójce chorych dzieci, których koszty leczenia nie pokrywa ubezpieczenie Narodowego Funduszu Zdrowia. Mowa o Idze Pawelec z Kolonii Sól, Jasiu Smiglewskim z Biłgoraja i Martynce Nowak z Józefowa.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis