Nowy Punkt Caritas w Hrubieszowie

Dziel się dobrocią
i miłością z innymi

Wolontariusze Parafialnego Zespołu Caritas działającego przy Parafii św. Mikołaja i Zespołu Szkół nr 1 w Hrubieszowie w dniu 8 marca 2020 roku uczestniczyli we Mszy św., która poprzedziła otwarcie nowego Punktu Caritas. Poświęcenia dokonał ks. Proboszcz Wiesław Oleszek, który jednocześnie podziękował wszystkim wolontariuszom za ich poświęcenie. Głos zabrała także p. Magdalena Tijani – koordynator Diecezjalny Wolontariatu Caritas.
Kultura solidarności, bezinteresowności – mówił papież – jest charakterystyczną cechą wolontariatu, a zarazem w sposób konkretny przyczynia się do budowania społeczeństwa braterskiego, w którego centrum znajduje się osoba.
Nie trzeba być bogaczem, by podarować coś cennego drugiemu człowiekowi. Można podarować mu odrobinę czasu, miłości i uwagi. To właśnie czynią wolontariusze – zarówno kobiety, jak i mężczyźni, którym serdecznie dziękujemy w tych tak szczególnych dla nich dniach. Ich bezinteresowna służba jest prawdziwym bogactwem.

Wolontariusze