Dzień Dziecka – Rejon Lubaczów

Każdego roku na początku czerwca obchodzimy dzień dziecka. Jest to doskonała okazja, do tego, żeby najmłodszym pociechom okazać gest miłości. Wolontariusze z rejonu lubaczowskiego włączyli się w obchody dnia dziecka, dostrzegając tych, którzy w sposób szczególny potrzebują ludzkiej życzliwości i czekają na nasze otwarte serca.

Nic tak nie cieszy, jak widzieć wielką radość i szczęście w oczach dzieci. Taką radość wnieśliśmy w życie najmłodszych 12 czerwca 2020 roku odwiedzając podopiecznych Domu Dziecka w Nowej Grobli w powiecie lubaczowskim. Każdy z mieszkańców tego domu został obdarowany pudełkiem szczęścia wypełnionym po brzegi słodyczami.

Św. Jan Paweł II mówił: „św. Brat Albert pokazał, że kto chce prawdziwie czynić miłosierdzie, musi stać się bezinteresownym darem dla drugiego człowieka. Służyć bliźniemu to według niego przede wszystkim dawać siebie, być dobrym jak chleb”.

Wolontariusze Caritas z rejonu lubaczowskiego, mieli okazję stać się darem dla drugiego człowieka, poprzez wizytę w Domu Pomocy Społecznej prowadzonym przez Siostry Albertynki w Lubaczowie. To właśnie, tam – 17 czerwca – we wspomnienie św. Brata Alberta – wzięli udział w uroczystej Mszy św., po której obdarowali dzieci i młodzież – mieszkańców DPS pudełkami szczęścia pełnymi słodyczy.

Akcja została przeprowadzona we współpracy z Caritas Polska oraz Caritas Diecezji Zamojsko – Lubaczowskiej, a sponsorem pudełek szczęścia była firma Nestle.

Ks. Sławomir Skowroński – Rejonowy Opiekun Wolontariatu