Caritas dzieciom. XII finał akcji Tornister Pełen Uśmiechów

Pierwsze z ponad 300 laptopów zakupionych przez Caritas Polska we współpracy z fundacją Pro Caritate, trafiły już do diecezji w różnych rejonach Polski, gdzie będą służyć dzieciom z placówek prowadzonych przez diecezjalne Caritas. Sprzęt został przekazany w ramach akcji Tornister Pełen Uśmiechów, której uroczysty finał odbędzie się 16 sierpnia w Tryńczy na Podkarpaciu.

Komputery dla świetlic i innych placówek prowadzących zajęcia dla najmłodszych wyjechały już z warszawskiej siedziby Caritas Polska m.in. do Gniezna, Krakowa, Sandomierza, Gliwic, Opola, Siedlec i Torunia. Największa partia (14 sztuk) pojechała do Szczecina. O tym, do których placówek trafią laptopy, zdecydują już diecezjalne Caritas.

Najważniejsze, że dzięki tym komputerom dzieci, które dotąd często były pozbawione takiej możliwości, będą mogły korzystać z nowoczesnych technologii, nie tylko spędzając czas wolny, ale także w celach edukacyjnych – cieszy się ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska.

Nie tylko komputery

Setki laptopów to nie wszystko – jak co roku, dzięki akcji Tornister Pełen Uśmiechów, dzieci z rodzin korzystających ze wsparcia Caritas w całej Polsce otrzymają wyprawki szkolne, czyli plecaki bądź tornistry z podstawowym wyposażeniem ucznia, takim jak zeszyty czy przybory piśmiennicze i rysunkowe. Od 2009 r., kiedy odbyła się pierwsza edycja akcji, Caritas Polska i Caritas diecezjalne przekazały już 170 tys. takich kompletów, ich zakup był możliwy dzięki ofiarności wspierających akcję darczyńców.

Tegoroczny finał Tornistra Pełnego Uśmiechów, podobnie jak w latach ubiegłych, zostanie zorganizowany przez Caritas Archidiecezji Przemyskiej. Będzie okazją do podziękowania za wsparcie, do podsumowań i wspólnej zabawy.

Oczywiście, ze względu na wymogi sanitarne związane z epidemią, w tym roku impreza będzie miała wyjątkowy charakter. Zasady bezpieczeństwa wymagane przy organizacji tego typu wydarzeń zostaną zachowane, ale na pewno nie zabraknie atrakcji – zapewnia ks. Artur Janiec, dyrektor Caritas Archidiecezji Przemyskiej.

Koncerty, pokazy, nagrody

W programie XII finału ogólnopolskiej akcji Caritas Tornister Pełen Uśmiechów znalazły się m.in. występy artystyczne, pokazy (m.in. pierwszej pomocy oraz sprzętu strażackiego), warsztaty i loteria fantowa. Na wieczór zaplanowano koncert zespołu The Family Power, znanego m.in. z przeglądów piosenki religijnej. Impreza odbędzie się na terenie rekreacyjnym za urzędem gminy w Tryńczy. O godz. 10.00 rozpocznie się polowa msza święta, po niej pokaz musztry paradnej Młodzieżowej Orkiestry Dętej i Mażoretek „Finezja”, a potem nastąpią kolejne punkty programu (szczegóły na załączonym plakacie). Organizatorzy serdecznie zapraszają do udziału w zaplanowanych wydarzeniach.

AKCJĘ CARITAS „TORNISTER PEŁEN UŚMIECHÓW” MOŻNA WESPRZEĆ:

• przekazując darowiznę na stronie https://caritas.pl/TPU
  • wysyłając SMS o treści TORNISTER pod numer 72052 (koszt 2,46 zł)
  • wpłacając dowolną kwotę na konto 70 1020 1013 0000 0102 0002 6526 (tytuł wpłaty TORNISTER)

W akcji uczestniczy także Caritas naszej Diecezji. Laptopy zostały już przekazane do biura.
Wkrótce  zostaną przekazane do naszych placówek.