Projekt Społeczny „Gotuj z nami”

Projekt Społeczny „Gotuj z nami” – Czas na Młodzież 2019 – Caritas Polska z Caritas naszej Diecezji.

Miejsce realizacji – Warsztaty Terapii Zajęciowej w Dominikanówce.

Celem projektu jest aktywizacja społeczna i zawodowa młodych osób, a szczególnie  osób z niepełnosprawnością poprzez podwyższenie umiejętności oraz poczucie przydatności społecznej. Chcemy aby uczestniczy projektu:

– zapoznali się z pracą w kuchni, poznali nowoczesny sprzętu AGD, nabywali nowe umiejętności;

– korzystali z bezpieczniejszych urządzeń oraz uczyli się organizacji pracy w kuchni;

– uczyli się samodzielnego przygotowania posiłków na kuchence z użyciem osprzętu przeznaczonego do kuchenek indukcyjnych.

W ramach projektu zaplanowane są działania:

1. Działania logistyczne związane z realizacją projektu:

– dobór urządzeń i sprzętu kuchennego;

– zakup płyty indukcyjnej oraz materiałów potrzebnych do realizacji projektu;

1. Rozwijanie umiejętności zawodowych poprzez sprawdzenie indywidualnych możliwości.
  2. Zapoznanie się z obsługą sprzętu i BHP.
  3. Przeprowadzenie warsztatów odnośnie obsługi płyty indukcyjnej.
  4. Spotkanie integracyjne przedstawiające efekt działania poszczególnych projektów, a także podniesienie samooceny oceny uczestników.

Działanie realizowane w ramach współpracy z Caritas Polska z siedzibą w Warszawie w ramach projektu „Czas na Młodzież 2019” dofinansowanego ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Partner wiodący: Stowarzyszenie Morena z siedzibą w Gdańsku.