Rajskie kolonie w Bieszczadach – podsumowanie

Już od wielu lat Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej organizuje kolonie wakacyjne dla dzieci z ubogich rodzin z naszej diecezji.

W tym roku kolonie odbyły się w miejscowości Rajskie w Bieszczadach.

Dzięki temu uczestnicy kolonii codziennie mogli podziwiać piękne widoki górskie, podczas wycieczek pieszych po okolicy. Oprócz tego codziennie przewidziane były atrakcje dla uczestników związane z nauką, sportem, turystyką, nie zabrakło także czasu na integrację i wspólne zabawy. Podczas kolonii uczestnicy mieli okazję wejść do schroniska „Chatka Puchatka” na połoninie wetlińskiej, zwiedzić Skansen w Sanoku i dowiedzieć się, jak kiedyś żyli mieszkańcy tych ziem.

Kolejnymi atrakcjami były, przejażdżki drezynami rowerowymi i kolejką bieszczadzką oraz spływ pontonami po rzece San. Przy ośrodku wypoczynkowym uczestnicy rywalizowali ze sobą w grach zespołowych, takich jak, piłka nożna i piłka siatkowa. Podczas kolonii była także możliwość sprawdzenia się w strzelaniu z łuku, wchodzeniu na ściance wspinaczkowej, strzelaniu z pistoletu paintballowego do tarczy. Wieczory na koloniach spędzano na zabawach integracyjnych, uczestnicy mogli wykazać się swoimi talentami podczas przedstawień teatralnych.

Wśród tych wielu atrakcji nie zabrakło czasu dla Pana Boga. Codziennie była możliwość uczestniczenia we Mszy Świętej. Uczestnicy razem z wychowawcami uczestniczyli także codziennie w modlitwie wspólnotowej w kaplicy, która znajdowała się w naszym ośrodku.

Działanie było współfinansowane ze środków
Ministerstwa Sportu i Turystyki, Kuratorium Oświaty w Lublinie
oraz funduszy pozyskanych ze sprzedaży świec Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom.

Alumn Jakub Bubiłek