Spiżarnia Caritas

 

O projekcie

Program „Spiżarnia Caritas” ma na celu przeciwdziałanie marnowaniu żywności poprzez dystrybucję produktów spożywczych z krótkim terminem przydatności. Jak połączyć troskę o potrzebujących z troską o środowisko? Okazuje się, że wystarczy prosty, przemyślany mechanizm. Na nim oparto program Spiżarnia Caritas, który  realizujemy od 2020 roku.

Program “Spiżarnia Caritas”  realizowany jest przez Caritas Polska w partnerstwie z Caritas diecezjalnymi. Jest to ogólnopolski, całoroczny program polegający na odbieraniu pełnowartościowych produktów żywnościowych wycofanych ze sprzedaży i dystrybucji ich wśród najbardziej potrzebujących. Ma on dwa podstawowe cele:

  • systematyczną pomoc osobom potrzebującym,
  • przeciwdziałanie marnowaniu żywności.

Jak to działa? 

W praktyce ze sklepów, z którymi Caritas nawiązała współpracę, żywność odbierają wolontariusze Caritas lub współpracujące z Caritas fundacje i organizacji pożytku publicznego. Zwykle na odbiór i przekazanie żywności mają oni tylko dobę! W tym czasie muszą żywność posortować, przepakować w paczki i rozdać potrzebującym albo przekazać ją do jadłodajni, punktów wydawania żywności i ośrodków pomocy, gdzie zostaną ugotowane z nich posiłki – oczywiście zanim produkty stracą termin przydatności do spożycia.

Odnośnik do strony ogólnopolskiej:  https://caritas.pl/projekty/spizarnia-caritas/