O projekcie
Program „Spiżarnia Caritas” ma na celu przeciwdziałanie marnowaniu żywności poprzez dystrybucję produktów spożywczych z krótkim terminem przydatności. Jak połączyć troskę o potrzebujących z troską o środowisko? Okazuje się, że wystarczy prosty, przemyślany mechanizm. Na nim oparto program Spiżarnia Caritas, który realizujemy od 2020 roku.
Program “Spiżarnia Caritas” realizowany jest przez Caritas Polska w partnerstwie z Caritas diecezjalnymi. Jest to ogólnopolski, całoroczny program polegający na odbieraniu pełnowartościowych produktów żywnościowych wycofanych ze sprzedaży i dystrybucji ich wśród najbardziej potrzebujących. Ma on dwa podstawowe cele:
- systematyczną pomoc osobom potrzebującym,
- przeciwdziałanie marnowaniu żywności.
Jak to działa?
W praktyce ze sklepów, z którymi Caritas nawiązała współpracę, żywność odbierają wolontariusze Caritas lub współpracujące z Caritas fundacje i organizacji pożytku publicznego. Zwykle na odbiór i przekazanie żywności mają oni tylko dobę! W tym czasie muszą żywność posortować, przepakować w paczki i rozdać potrzebującym albo przekazać ją do jadłodajni, punktów wydawania żywności i ośrodków pomocy, gdzie zostaną ugotowane z nich posiłki – oczywiście zanim produkty stracą termin przydatności do spożycia.
Odnośnik do strony ogólnopolskiej: https://caritas.pl/projekty/spizarnia-caritas/