Pudełko Szczęścia w Biłgoraju

Do dzieci z rodzin potrzebujących ale także i do tych, które przebywają na oddziale pediatrycznym biłgorajskiego szpitala, za pośrednictwem Caritas Regionu Biłgoraj trafią “Pudełka szczęścia”. Paczka zawiera zabawki, słodycze, a także edukacyjne kolorowanki uczące bezpiecznych zachowań w czasie epidemii.

Akcja “Pudełko szczęścia” jest akcją ogólnopolską organizowaną przez Caritas. W skali kraju paczki z zabawkami i słodyczami trafią do 10 tys. dzieci. -Do Biłgoraja dar składające się na pudełko szczęścia trafiły za pośrednictwem Wojsk Obrony Terytorialnej. Wśród darów są zabawki, słodycze oraz edukacyjne kolorowanki. Te prezenty to przedłużenie na cały czerwiec dnia dziecka. Liczymy, że słodkie podarunki wywołają uśmiech na twarzach dzieci przebywających w szpitalu w Biłgoraju oraz dzieci z rodzin potrzebujących – mówi koordynator Caritas w Rejonie Biłgorajskim, Mirosław Kita.

Wiktoria Głuszczak zauważa, że są różne sytuacje życiowe, które które powodują, że dla wielu jej rówieśników nie ma dnia dziecka. -W ten sposób, pomagając mogę sprawić, że na twarzach dzieci zagości uśmiech – przyznaje. -Dużo dzieci jest chorych, mają inne zmartwienia jak my, często walczą o życie i zdrowie. Nie znamy ich z imienia i nazwiska, ale chcemy być z nimi duchowo i chcemy by były szczęśliwe i wiedziały, że o nich myślimy – zaznacza z kolei Maja Zub.

Akcja mogła się odbyć dzięki wsparciu partnerów Caritas Polska, którzy przekazali darowizny.