Pudełko Szczęścia – Rejon Hrubieszów

“Dziecko to dar od Boga, który zakwita
pod wpływem miłości”

Parafialny Zespół Caritas działający przy Parafii św. Mikołaja w Hrubieszowie w dniach 3 i 8 czerwca 2021 roku wraz z wolontariuszami odwiedził chore dzieci z hrubieszowskiego szpitala oraz spotkał się z grupą przedszkolaków ze Szkoły Podstawowej nr 1. Wszystkie pociechy otrzymały prezenty w postaci “Pudełek szczęścia” ufundowane przez Caritas Polska.

Każde dziecko jest uosobieniem niewinności, źródłem miłości i nadziei, bo przyczynia się nie tylko do budowania Kościoła, ale także do humanizacji społeczeństwa. Zarazem jest ono osobą, podmiotem i podstawową rzeczywistością tego świata.

Bycie dzieckiem, to ocalenie w sobie ufności i zadziwienia. To traktowanie czasu, przed jego upływem.

Dziecko jest nadzieją, bo ma przed sobą życie ,bo jest niczym nieskażone, bo autentycznie kocha. Ono daje nam miłość, ale także oczekuje jej od nas. Nie doświadczając jej, usycha jak kwiat bez wody i słońca. Gdyby człowiek każdego dnia rzucał kwiatek na drogę swojego dziecka, ulice ziemi wypełniłyby się radością, miłością i szczęściem. Uczynić kogoś szczęśliwym, to jakby jego życie pomnożyć i pogłębić. Szczęście jest głuche, nie zwraca uwagę na krzyczących, widzi tylko czyny.

Warto spojrzeć na świat tak jak dziecko i się nim zachwycić.