Światowy Dzień Chorego w Szczebrzeszynie

„Bądźcie miłosierni, jak Ojciec wasz jest miłosierny”.

11 lutego Kościół obchodzi Światowy Dzień Chorego. Z papieskiego orędzia płynie przesłanie, że dla potrzebujących ważne jest zarówno wsparcie medyczne, jak i duchowe.

Wolontariusze ze SK CARITAS SP 1 w Szczebrzeszynie nawiązując do przesłania Papieża przygotowali dla podopiecznych Domu Seniora na Przedmieściu Zamojskim niespodziankę, Taką „Wyprawę Otwartych Oczu”. Napisali listy do podopiecznych Domu Seniora, w których  zapewnili o swojej pamięci, trosce, miłości, modlitwie. Wykonali drobne prezenty.  Takie coś dla ciała i dla ducha 😊. Mimo deszczu udali się z radością pieszą 2 km do Domu Seniora, gdzie z zachowaniem obowiązujących przepisów sanitarnych przekazali, życzenia zdrowia, listy oraz drobne upominki ludziom starszym, schorowanym.

Sprawiliśmy Tym chorym, samotnym ludziom choć odrobinę radości, a sami zostaliśmy obdarowani ich życzliwością, pamięcią i modlitwą. Było to wyjątkowe spotkanie.