Światowy Dzień Chorego 2023 – w Domu Seniora w Szczebrzeszynie

Wolontariusze ze SK CARITAS przy Szkole Podstawowej nr 1 w Szczebrzeszynie jak co roku  odpowiadając na Orędzia Papieża Franciszka na XXXI Światowy Dzień Chorego, z pieniędzy pozyskanych ze sprzedaży świec jak i zdrapek adwentowych wykonali upominki dla podopiecznych Domu Seniora w Szczebrzeszynie. Wolontariusze postarali się aby w paczce znalazło się coś dla ducha i coś dla ciała, oraz piękne laurki z życzeniami  wykonane przez uczniów. Postarali się aby Ci ludzie samotni, chorzy, opuszczeni poczuli się ważni i potrzebni.

„Choroba jest częścią ludzkiego doświadczenia. Może jednak stać się czymś nieludzkim, jeśli jest przeżywana w izolacji i opuszczeniu, jeśli nie towarzyszy jej troska i współczucie” napisał papież w Orędziu na tegoroczny XXXI Światowy Dzień Chorego.

Dlatego wolontariusze ze SK CARITAS wraz z opiekunem stawiają sobie za cel aby   chodź na chwile tym ludziom sprawić radość i wywołać uśmiech na ich twarzy, zapewnić o naszej modlitwie i prosić ich o modlitwę za nas.