Caritas Zamość – Ofiarom Wojny!

12.03.2023 r. w Katedrze pw. Zmartwychwstania Pańskiego i św. Tomasza Apostoła w Zamościu odbyło się dziękczynienie za wszystkie te osoby, które indywidualnie, a także reprezentując organizacje i instytucje odpowiedziały w duchu chrześcijańskim na dramat tych osób, które skutki wojny odczuwają najsilniej.

W podziękowaniu za czynną odpowiedź na pomoc ofiarom wojny, uznanie za pełnienie dzieł miłosierdzia wobec potrzebujących wręczono statuetki, a także rysunki namalowane rękami dzieci ukraińskich.

Statuetka nawiązuje do postaci Św. Brata Alberta Chmielowskiego związanego z Diecezją Zamojsko Lubaczowską. Swoja pierwszą Pustelnię dla Braci Zakonnych Albertynów założył w miejscowości Monasterz koło Werhraty. Brat Albert z okoliczną ludnością wyruszał w niedzielę i święta do oddalonego o kilkanaście kilometrów Klasztoru Franciszkanów w Horyńcu Zdroju na Mszę Świętą.

Podziękowanie odebrali:

Ksiądz Biskup Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej – Marian Rojek;

Ksiądz Biskup Mariusz Leszczyński;

Pani Jolanta Sawicka – Wicewojewoda Podkarpacki- w imieniu Pani Ewy Leniart- Wojewody Podkarpackiego;

Ks. Andrzej Stopyra- Proboszcz Parafii pw. Św. Stanisława Biskupa – Sanktuarium Matki Bożej Łaskawej w Lubaczowie;

Pan Zenon Swatek- Starosta Lubaczowski;

Pan Wiesław Huk- Radny Powiatu Lubaczowskiego i wolontariusz Caritas;

Ks. Sławomir Skowroński – ówczesny wikariusz Parafii Konkatedralnej;

Pani Agata Grula- Dyrektor Generalna Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego w imieniu Pana Lecha Sprawki- Wojewody Lubelskiego;

Pan Bogdan Kawałko – Dyrektor Departamentu Strategii i Rozwoju Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego- w imieniu Pana Jarosława Stawiarskiego- Marszałka Województwa Lubelskiego;

Pan Marek Łuszczyński- Burmistrz Lubyczy Królewskiej;

Ks. Marcin Serafin -Opiekun Duchowy Rycerzy Kolumba;

Rycerze Kolumba: Pan Marcin Wojciechowski, Pan Karol Pliżga, Pan Wojciech Piotrowski;

Pani Anna Kazimierska- Koordynator Punktu dla Uchodźców w Lublinie;

Pan Sławomir Juś- Zastępca Naczelnika Lubelskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Białej Podlaskiej – Delegatura Urzędu Celno-Skarbowego w Zamościu – reprezentujący Pana Artura Krukowskiego- Dyrektora Izby Administracyjno-Skarbowej w Lublinie;

Pan Marek Lachowski- Kierownik Oddziału Celnego w Dołhobyczowie;

Pan Ryszard Krawczyk- Kierownik Oddziału Celnego w Zosinie;

Ks. Zygmunt Jagiełło- Notariusz Kurii Diecezjalnej, Duszpasterz Leśników w Diecezji;

Pan Zygmunt Byra- Dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Lublinie;

Pan Tomasz Szumarek inżynier nadzoru – w imieniu Pana Tadeusza Marca- Nadleśniczego Nadleśnictwa Mircze;

Pan Grzegorz Dżugaj inżynier nadzoru – w zastępstwie Pana Leszka Dmitrocy- Nadleśniczego Nadleśnictwa Tomaszów Lubelski;

Pan Stanisław Nawrocki- zastępca Nadleśniczego Nadleśnictwa Zwierzyniec- w zastępstwie pana Lucjana Bednarza- Nadleśniczego Nadleśnictwa Zwierzyniec;

Pan Piotr Orzechowski- Wiceprezydent Miasta Zamość- reprezentujący Pana Andrzeja Wnuka- Prezydenta Miasta Zamość;

Pan Stanisława Grześko- Starosta Zamojskiego;

Pani Marta Majewska- Burmistrz Hrubieszowa- reprezentowana przez Panią Aldonę Malińską- Margol- Kierownika Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Hrubieszowie;

Pan Janusz Rosłan- Burmistrza Miasta Biłgoraj- reprezentowany przez Pana Jarosława Bondyra- zastępcę Burmistrza Miasta Biłgoraj;

Pan Piotr Gronowicz- Komendant Państwowej Straży Pożarnej w Hrubieszowie

Ks. Zenon Mrugała- Proboszcz Parafii pw. Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny w Józefowie;

Ks. Paweł Dynaka- wikariusz Parafii pw. Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny w Józefowie;

Pani Elżbieta Kolaszyńska- wolontariuszka, reprezentującą Parafialny Zespół Caritas w Józefowie- w zastępstwie Pani Marii Kudełki;

Ks. Miłosław Żur- Ekonom Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej i Proboszcz Parafii Matki Bożej Królowej Polski w Zamościu;

Ks. Robert Strus- Proboszcz Parafii pw. Zmartwychwstania Pańskiego i Św. Tomasza Apostoła – Katedry Zamojskiej;

Pan Artur Kułanica- reprezentujący Ks. Andrzeja Niedużaka – Proboszcza Parafii pw. Świętego Jana Nepomucena w Suśćcu;

Pani Magdalena Wolska- Dyrektor Biura Fundacji PZU;

Pani Agata Grula- Dyrektor Generalna Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego;

Pani Maryla Symczuk – Dyrektor Krajowej Grupy Spożywczej S.A. Cukrownia Werbkowice;

Pan Jan Karwański- Dyrektor Regionalny, Fundacji PKO.BP, reprezentujący Panią Aleksandrę Mazur Prezesa Zarządu Fundacji PKO Banku Polskiego;

Pan Piotr Błażewicz- Członek Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej, a wcześniej wiceprezes Zamojskich Zakładów Zbożowych;

Pan Ryszard Madziar- Szef Gabinetu Politycznego Wicepremiera Jacka Sasina;

Pan Grzegorz Tchórzewski- Sekretarz Prawa i Sprawiedliwości Województwa Lubelskiego;

Pan Marcin Montusiewicz- Komendant Wojewódzkiego Państwowej Straży Rybackiej w Lublinie;

Pan Michał Jaworski-  Radny Powiatu Garwolińskiego;

Pan Franciszek Montusiewicz- student i wolontariusz Caritas;

Pan Ryszard Montusiewicz- Dyrektor TVP Oddział Lublin;

Pan Dariusz Brodziak operatora kamery TVP Lublin;

Pan Marek Madej- Reporter TVP Lublin;

Pani Kleopatra Kharouf- dziennikarka i prezenterka TVP Lublin;

Pan Dominik Butryn- reprezentujący „Anioły z Antwerpii”;

Pan Mark Kozioł- sekretarz Europejskiej Federacji Farmaceutów;

Pan Klaudiusz Gajewski- członek zarządu Związku Zawodowego Pracowników Farmacji;

Ks. Mariusz Pastuszak- Dyrektor Zamiejscowego Studia Katolickiego Radia Zamość  w Lubaczowie- reprezentujący Ks. Sylwestra Zwolaka- Dyrektora Katolickiego Radia Zamość;

Pan Maksym Bondarenko- Specjalista ds. Pomocy Migrantom i Uchodźcom, Ekspert do spraw Integracji w Caritas Polska;

Siostra Sara i Siostra Irmina  – Siostry Dominikanki z Żółkwi;

Ks. Wojciech Stasiewicz – Dyrektor Caritas-Spes w Charkowie;

Pani Natalia Sverlova i Pani Svitlana Kravchenko- wolontariuszki dostarczające pomoc z Kijowa do walczących, reprezentujące 68 Samodzielną Brygadę Myśliwską im. Oleksy Dowbusza.

Każdy na imiennym podziękowaniu otrzymał zapisane słowa:

„W uznaniu ewangelicznej postawy pełnienia

DZIEŁ MIŁOSIERDZIA

składamy

podziękowania

za czynną odpowiedź na pomoc

ofiarom wojny, co jest najlepszym świadectwem

„wiary żywej uczynkami”.

Związany z naszą diecezją św. Brat Albert Chmielowski

mawiał że trzeba być „dobrym jak chleb”.

Jesteśmy pewni, że Miłosierny Ojciec po wielokroć wynagrodzi

łaskami i błogosławieństwem na miarę

zaangażowania i wrażliwości serca.”