Półmetek realizacji projektu „Włącznik 3!”

realizowanego przez Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej
finansowanego przez
Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych

Dyrektor Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej składa serdeczne podziękowania instytucjom, NGO, Klubom Seniora, Parafialnym Zespołom Caritas , Szkolnym Kołom Caritas, Domom Pomocy Społecznej, Parafiom oraz Ośrodkom Pomocy Społecznej z terenu Diecezji Zamojsko- Lubaczowskiej zajmującymi się pracą z osobami niepełnosprawnymi, za propagowanie informacji wśród podopiecznych i ich bliskich na temat możliwości udziału w realizacji projektu „Włącznik 3!”.

Projekt ma na celu przeciwdziałanie negatywnym skutkom psychicznym wywołanym przez pandemię koronawirusa i kierowany jest do osób niepełnosprawnych oraz ich opiekunów- mieszkańców Diecezji Zamojsko Lubaczowskiej.

Odbiorcy projektu korzystają z bezpłatnego poradnictwa psychologicznego i terapeutycznego w formie stacjonarnej, telefonicznej i za pomocą komunikatorów internetowych w okresie od 01 stycznia 2023 roku do 30 czerwca 2023 roku.

Krótkie podsumowanie realizacji zadania w okresie: 01.01.2023-31.03.2023 :
– 68 osób skorzystało z bezpłatnego poradnictwa psychologicznego i terapeutycznego, w tym:
– 62 osoby niepełnosprawne
– 6 osób z otoczenia osób niepełnosprawnych
– łącznie udzielono 338 godzin wsparcia w formie stacjonarnej, telefonicznej i za pomocą komunikatorów internetowych

Serdeczne podziękowania składam Wolontariuszom Caritas , którzy poprzez bezpośredni kontakt z osobami niepełnosprawnymi, ich rodzinami, instytucjami przyczyniają się do promocji projektu i tym samym umożliwiają osobom niepełnosprawnym dostęp do specjalistycznego, bezpłatnego poradnictwa w dogodnej dla nich formie i czasie.

Zapraszamy do udziału w zadaniu osoby niepełnosprawne oraz osoby z ich otoczenia do końca
czerwca 2023 roku.

/-/Ks. Marcin Jakubiak