Turnus sportowo-rekreacyjny dla polskich dzieci i młodzieży z Żółkwi – dzień 8

Kolejny dzień turnusu i kolejne atrakcje. Tego dnia dzieci i młodzież odwiedziła Ogród Zoologiczny im. S. Millera w Zamościu, następnie wybrali się do „Centrum Handlowego – Galeria Twierdza”, po czym wspólnie z przewodnikiem zwiedzali Zamość: Katedrę Zamojską, Muzeum Sakralne Katedry Zamojskiej, Stare Miasto, Rynek Solny, Wodny, Nadszaniec – Bastion VII.

Punktem kończącym dzień było spotkanie dzieci z osobami niepełnosprawnymi biorącymi udział w wczasorekolekcjach. Z okazji tego spotkania dzieci ubrały się w tradycyjne, świąteczne stroje i zaśpiewały przygotowane wcześniej pieśni. Spotkanie zakończyło się wspólną modlitwą. Było to niezwykle poruszające wydarzenie.

Projekt „Polacy-Polakom!” – organizacja turnusu sportowo-rekreacyjnego dla dzieci i młodzieży z Żółkwi organizowany przez Caritas Diecezji Zamojsko – Lubaczowskiej, współfinansowany ze środków Fundacji KGHM Polska Miedź oraz funduszy pozyskanych ze sprzedaży świec Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom.