Zgnieć Butelkę dla Ziemi!

Młodzi ludzie z rejonu lubaczowskiego biorą udział w projekcie „Czas na młodzież”. W jego ramach podejmują wiele działań na rzecz społeczności lokalnej. Wśród wielu projektów, które zostały zrealizowane przez młodzież jest również projekt zatytułowany „Zgnieć butelkę”. To właśnie w ramach tego projektu 13 maja 2021 roku odbyło się przekazanie szkołom i placówkom z terenu powiatu lubaczowskiego zgniatarek naściennych do butelek i puszek przez członków grupy „Zgniatacze” do której należą Mateusz Kornaga, Magdalena Huk, Joanna Furgała oraz coach ks. Sławomir Skowroński „Czas na młodzież” to ogólnopolski projekt, którego celem jest podniesienie kompetencji społecznych młodych ludzi.

Celem głównym projektu jednej z lubaczowskich grup był zakup 12 zgniatarek naściennych do butelek i puszek. Dzięki realizacji tego projektu zmniejszy się ilość odpadów generowanych w szkołach i placówkach. Ważnym elementem projektu jest uświadamianie młodzieży powiatu lubaczowskiego o ich roli w ochronie środowiska oraz jej aktywizacja do troski o środowisko.

Grupa „Zgniatacze”, którą tworzyli: Mateusz Kornaga, Magdalena Huk, Joanna Furgała i Jakub Serafin, napisali wniosek pod czujnym okiem coacha – księdza Sławomira Skowrońskiego, a swoją wiedzą i doświadczeniem w realizacji projektu wspierał nas mentor Tomasz Furgała.

Realizując projekt do współpracy zaprosiliśmy szkoły i placówki z terenu powiatu lubaczowskiego tj. Dom Dziecka w Nowej Grobli, Dom Pomocy Społecznej w Lubaczowie, Zespół Szkolno – Przedszkolny w Lisich Jamach, Liceum Ogólnokształcące im. Tadeusza Kościuszki w Lubaczowie oraz Zespół Szkół im. gen. Józefa Kustronia w Lubaczowie, którym przekazano zgniatarki.

„ Naszą intencją było pobudzenie młodzieży do działań ekologicznych dla naszej Ziemi . Aby te działania propagować – napisaliśmy projekt i zakupiliśmy zgniatarki dla szkół i placówek, by młodzież mogła z nich korzystać – a jak się dowiedzieliśmy, butelek i puszek podczas normalnej, stacjonarnej nauki jest dużo.” – mówi koordynator merytoryczny projektu „Zgnieć butelkę!” Mateusz Kornaga.

Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, Oś Priorytetów 1. Osoby młode na rynku pracy, Działanie 1.4 Młodzież solidarna w działaniu. Partnerem projektu jest Caritas Polska.