Pielgrzymka Szkolnych Kół Caritas rejonu biłgorajskiego do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie

18 IV 2015 r. o godz. 5.00 wolontariusze Szkolnych Kół Caritas  rejonu biłgorajskiego wyjechali do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie na święto wolontariuszy i pracowników Caritas. W jednym autokarze byli wolontariusze SKC z ZSBiO w Biłgoraju, ZSZiO w Biłgoraju oraz ZSS w Tereszpolu. Z całej diecezji wyjechało nas ok. 150 osób.

W tym roku przypada 25-lecie działalności Caritas w Polsce. W ciągu 25 lat udało się stworzyć strukturę, w której 44 Caritas diecezjalne oraz Caritas Polska świadczą pomoc we wszystkich obszarach ludzkiej biedy. Caritas posługują w Polsce w blisko 900 wyspecjalizowanych placówkach. W blisko 5000 parafiach działają Parafialne Zespoły Caritas, których członkowie każdego dnia troszczą się o swoich sąsiadów. W Polsce aktywnych jest ok. 100 000 wolontariuszy Caritas, którzy codziennie świadczą pomoc potrzebującym. Caritas organizuje także szereg akcji będących odpowiedzią na problemy społeczne.

Po przyjeździe do Krakowa wszystkie grupy wolontariuszy SKC oraz pracowników Caritas naszej diecezji udały się do grobu św. Faustyny Kowalskiej wraz z ks. Adamem Sobczakiem – dyrektorem Caritas, aby pomodlić się i ucałować relikwie. Następnie uczestniczyliśmy w uroczystej eucharystii koncelebrowanej przez kilkudziesięciu kapłanów pod przewodnictwem Ks. Kard. Stanisława Dziwisza – Metropolity Krakowskiego. Na uroczystość przybyło ok. 3 tys. wolontariuszy i pracowników Caritas z całej Polski. W swojej homilii Kardynał mówił m.in.: „Istotnym elementem ewangelizacyjnym posługi Kościoła są dzieła miłosierdzia. Tak było od samego początku. Tak było już w pierwszym Kościele. W Dziejach Apostolskich św. Paweł pisze: Jeden duch i jedno serce ożywiały wszystkich wierzących. Żaden nie nazywał swoim tego, co posiadał, ale wszystko mieli wspólne. (…) Nikt z nich nie cierpiał niedostatku (…) Każdemu rozdzielano według potrzeby… Oto  ideał braterskiej i solidarnej chrześcijańskiej wspólnoty. Oto ideał, którym mogą się inspirować nasze parafialne i diecezjalne wspólnoty, stowarzyszenia i organizacje katolickie. (…) Kościół ewangelizuje przez słowo, sakramenty i przez dzieła miłosierdzia. To one sprawiają, że misja ewangelizacyjna stała się wiarygodna”. W dalszej części homilii Kardynał Stanisław Dziwisz wspomniał o obowiązku czynienia uczynków miłosierdzia względem ciała i duszy, o solidnym przygotowaniu się wolontariuszy do posługi potrzebującym i o zbliżającym się Światowym Dniu Młodzieży, które odbędą się pod hasłem Miłosierdzia Bożego.

Po Mszy św. i wspólnym posiłku udaliśmy się do Centrum Jana Pawła II „Nie lękajcie się!”, które jest miejscem wiary, kultu i miłosiernej miłości. Centrum to zostało powołane z inicjatywy ks. Kard. Stanisława Dziwisza 2 stycznia 2006 r. jako odpowiedź na wezwanie Ojca Świętego wypowiedziane w dniu inauguracji pontyfikatu – 22 X 1978 r.: Nie lękajcie się! Otwórzcie, otwórzcie na oścież drzwi Chrystusowi! Papieski Ośrodek strzeże, utrwala i pogłębia dziedzictwo oraz promuje wartości, jakimi żył i o których nauczał Święty Jan Paweł II.

Program tegorocznych uroczystości był bardzo ciekawy. Po mszy św. i ciekawych świadectwach wygłoszonych przez wolontariuszy Caritas, był jeszcze koncert w plenerze oraz wspólna Koronka do Bożego Miłosierdzia. Następnie udaliśmy się na Główny Rynek w Krakowie, gdzie zwiedzaliśmy najpiękniejsze zabytki.

Do Biłgoraja wróciliśmy pełni entuzjazmu, radości i umocnieni do dalszej działalności charytatywnej.

Mirosław K.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis