„Za ósmą górą” dla potrzebującej Emilki

Uczniowie z Gimnazjum Nr 1 w Lubaczowie należący do Szkolnego Koła Caritas przedstawili w środę (22.03) na scenie Miejskiego Domu Kultury im. Aleksandra Sas – Bandrowskiego w Lubaczowie bajkę pod tytułem „Za ósmą górą”. Spektakl powstał z inicjatywy wolontariuszy po to, aby poprzez zbiórkę pieniędzy pomóc Emilii Jasic, dziewczynce z Oleszyc, która walczy z nowotworem.

Jolanta Maciołek, opiekun Szkolnego Koła Caritas przy Gimnazjum Nr 1 w Lubaczowie w rozmowie z Anną Głowacką powiedziała z czego wynikał pomysł na stworzenie spektaklu teatralnego.

Oliwia Rozwód z Publicznego Gimnazjum Nr 1 w Lubaczowie, członek Szkolnego Koła Caritas wyjaśniła, jak narodziła się myśl związana z wyreżyserowaniem bajki dla dzieci.

Kacper Farion, należący do Szkolnego Koła Caritas i odgrywający rolę Kmicica, zaznaczył, że udział w tym wydarzeniu był dla niego zabawą oraz ważną nauką.

Bajka „Za ósmą górą” opowiadała o dwóch królestwach i dwóch smokach. W całości została wyreżyserowana przez młodych wolontariuszy. Na widowni zasiedli: przedszkolaki, uczniowie szkół podstawowych oraz gimnazjaliści z Lubaczowa.

AG

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis