„Zielone Spacery” – krótka fotorelacja z realizacji kolejnego etapu programu Senior Caritas!

Nordic walking to jedna z najbardziej naturalnych form aktywności ruchowej, wręcz wymarzony sport dla osób w wieku 60+.

Seniorzy z Domu Dziennego Pobytu w Cieszanowie oraz Klubu Seniora korzystając z pięknej pogody wybrali się na kolejny „zielony spacer” z kijkami po kulturalno-sakralno-rekreacyjnych zakątkach Cieszanowa. Punktami kulminacyjnymi wyprawy były: park, pomnik Jana III Sobieskiego oraz pomnik Świętego Wojciecha, przy którym seniorzy zatrzymali się na krótką chwilę refleksji oraz sesję fotograficzną z wykorzystaniem aparatu fotograficznego otrzymanego w ramach projektu.

Jak się okazuje na naukę i zdobywanie nowych umiejętności nigdy nie jest za późno –  plenerowe warsztaty fotograficzne wzbogaciły również kompetencje cyfrowe uczestników „zielonych spacerów”. Aktywność fizyczna na świeżym powietrzu, w miłym towarzystwie przede wszystkim pozytywnie wpływa na nastrój, rozładowuje stres i napięcie, wzmacnia kondycję psychomotoryczną, poprawia krążenie. Dodatkowo wspólne spacery, to sprawdzona i skuteczna recepta na samotność, izolację, depresję – wspaniała okazja do nawiązania przyjaznych relacji.

Seniorzy z kijkami nordic walking zdobywają kolejne kilometry, a wraz z nimi zyskują młodość, wigor, pozytywną energię i coraz większy apetyt na nowe wyzwania!