Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej dla wychowanków Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Lubaczowie – “Wakacje w Bieszczadach”

W dniach 22.06.2021 r. – 25.06.2021 r. siedmiu wychowanków Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Lubaczowie pod opieką pani Marty Mirkowskiej oraz pani Renaty Gergont uczestniczyli w obozie w Myczkowcach w ramach projektu „Czas na Młodzież 2019” . Cztery dni wyjazdu, to kontynuacja działań projektowych.

Pobyt grupy miał miejsce w Ośrodku Wypoczynkowo-Rehabilitacyjnym w Myczkowcach, prowadzonego przez Caritas Diecezji Rzeszowskiej. Spotkania warsztatowe i atrakcje Bieszczad – to dominujące elementy wyjazdu.  Po drodze do ośrodka wychowankowie odwiedzili Zamek w Krasiczynie oraz podziwiali zabytki historii Bieszczad i atrakcji turystycznych: Ogród Biblijny, Park Miniatur Drewnianych Świątyń. Zapoznali się ze Ścieżką Etnograficzną „Od ziarna do chleba”. W ramach edukacji ekologicznej wychowankowie zapoznali się z tablicami pod nazwą “Karpacki entomo-zieleniec” na terenie ośrodka. Każdego popołudnia grupa czynnie brała udział w zajęciach sportowych: chłopcy  grali w piłkę siatkową oraz „lotki”. Każdego dnia łączyli przyjemne z pożytecznym, naukę i rekreację.

Podczas wyjazdu uczestnicy zdobyli najwyższy szczyt Bieszczad – Tarnicę. Korzystali z basenu Aquaparku w Lesku tj. relaks w jacuzzi, zjeżdżalnie oraz inne atrakcje basenowe. Nie zabrakło zawodów stylem grzbietowym na dystansie 50m oraz na najlepszego nurka obozu. Zwiedzili też Zaporę  na Solinie. Wytężali umysły podczas warsztatów kompetencyjnych, jako jednego z programów wyjazdu. Ostatni dzień pobytu, to oczywiście wspólne śpiewy przy ognisku, gry i zabawy oraz  biesiada grillowa przygotowana przez ośrodek. Nie zabrakło słów „to miejsce, aż chce się do niego wracać”, „co złego to nie My”,  „dziękujemy”……

Padło mnóstwo słów podziękowania dla Ks. Marcina Jakubiaka – Dyrektora Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej, za możliwość udziału w projekcie, zagwarantowanie wielu atrakcji sportowych w ramach realizacji zadania w postaci warsztatów sportowych, spotkań ze znanymi sportowcami z regionu.  Zwieńczenie projektu – to „Wyjazd w Bieszczady” 😊