Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom oraz projekt „S.O.S. dla Ukrainy!” – mówią o nas!

Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom zlokalizowane przy ul. Kolegiackiej 1A w Zamościu w ramach akcji skierowanych do uchodźców rozszerza spektrum wsparcia i pomocy o działania realizowane w projekcie „S.O.S. dla Ukrainy!”. Zakres oferowanej pomocy obejmuje m.in. wsparcie socjalne, zajęcia edukacyjno-terapeutyczne dla dzieci oraz spotkania z psychologiem dla ukraińskich rodzin. W ramach programu prowadzona jest również pomoc prawno-socjalna. Poniżej w linku można znaleźć krótki reportaż, w którym ostatnich kilka minut zostało poświęconych działaniom w ramach wyżej wspomnianego projektu. Serdecznie zapraszamy do obejrzenia.

LINK: https://lublin.tvp.pl/59170219/ukraina-wojna-uchodzcy-pomoc

Jak wspomina Pani Natalia dokładamy wszelkich starań, aby atmosfera na zajęciach była domowa, bezpieczna i wesoła. Walczymy o to, aby na twarzach dzieci zagościł uśmiech, a ich myśli choć na chwilę zostały odciągnięte od wojny. Spotykamy się z uczestnikami w miejscach ich obecnego zamieszkania. Zajęcia dla dzieci i młodzieży prowadzone są w 7 lokalizacjach przez 11 prowadzących. Zapraszamy do śledzenia na bieżąco naszych działań relacjonowanych na stronie internetowej oraz na profilach w mediach społecznościowych. Dziękujemy reporterom telewizji TVP 3 Lublin za odwiedziny i możliwości udziału w nagraniu.

Reporterzy telewizji TVP 3 Lublin byli u nas także w momencie tworzenia nowej siedziby.

LINK: https://lublin.tvp.pl/63724484/nowa-siedziba-centrum-pomocy-migrantom-i-uchodzcom-w-zamosciu

W Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom gościliśmy również reporterów Radia Lublin. Zachęcamy do przeczytania poniższego artykułu promującego stworzone miejsce. Jak mówi ks. Marcin Jakubiak, dyrektor Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej zainteresowanie pomocą oraz udziałem w projekcie „S.O.S. dla Ukrainy!” jest ogromne.

LINK: https://radio.lublin.pl/2022/10/centrum-pomocy-migrantom-i-uchodzcom-w-zamosciu-wspiera-potrzebujacych