Konkurs Aktywnie, zdrowo, kolorowo w Suścu

Działania realizowane dzięki programowi Na Codzienne Zakupy i Fundacji Biedronki.

Dom chlebem pachnący – Jak upiec własny chleb od podstaw to był temat warsztatów, które zostały poprowadzone w dniu 7 listopada w Zajeździe Gajówka w Suścu.

Warsztaty przyczyniły się do rozreklamowania wypieku chleba metodą tradycyjną, co w przyszłości zaowocuje większą świadomością naszego społeczeństwa dotyczącą zdrowego odżywiania, ugruntowanie znaczenia chleba w ludzkim życiu, budzenie szacunku do chleba.

Podczas warsztatów przedstawiona została również uczestnikom rola chleba w kulturze ludowej oraz jej symbolika i jego znaczenie w życiu rodziny. W związku z tym, że odbiorcami projektu są osoby ze środowiska wiejskiego większość z nich ma jeszcze w domach, stare opalane drewnem piece.

Ponadto po warsztatach każdy z uczestników otrzymał swój własnoręcznie przygotowany i upieczony w piecu chleb.