Konkurs “Aktywnie, zdrowo, kolorowo” w Strzyżowie

W ramach konkursu Parafialny Zespół Caritas w Strzyżowie przeprowadził dwa spotkania, w których wzięli udział seniorzy oraz wolontariusze z terenu Parafii pw. Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Strzyżowie. Pierwsze spotkanie – warsztaty z dietetykiem – odbyło się w sobotę w dniu 19.11.2022 r. W trakcie tych warsztatów zaproszona dietetyk, Pani Marzena Szwed w bardzo ciekawy sposób opowiedziała o znaczeniu właściwego odżywiania się, zwłaszcza osób w wieku senioralnym. Dietetyk udzieliła wielu cennych wskazówek jak komponować posiłki, które są zdrowe i wartościowe a jednocześnie niedrogie.  Seniorzy mieli okazję do zadawania pytań, rozwiania swoich wątpliwości w kwestii właściwego odżywiania, sposobów komponowania zbilansowanych jadłospisów. Na zakończenie spotkania, każdy z uczestników otrzymał upominek w postaci artykułów spożywczych.

Drugie spotkanie odbyło się w dniu 26.11.2022 r. W trakcie spotkania wolontariusze przeprowadzili  warsztaty kulinarne. Wolontariuszki z terenu parafii w formie pokazu zaprezentowały znane każdemu potrawy, ale w wersji „odchudzonej” – zgodnie ze wskazówkami i poradami, jakie uzyskali na pierwszym spotkaniu. Seniorzy również włączali się we wspólnie przygotowywanie dań, wymieniali się swoimi doświadczeniami i przepisami. Wśród przygotowanych potraw królowały dania na bazie kaszy gryczanej – babka gryczana i kotlety z kaszą gryczaną. Nie zabrakło zupy krem, pieczonego schabu z suszonymi owocami, ryby w warzywach a także pysznej pieczonej dyni. Wykorzystując wiedzę zdobytą tydzień wcześniej starano się zbilansować dania dodając zdrowe, kolorowe sałatki i surówki. Spotkanie zakończyła wspólna degustacja przygotowanych potraw. Każdy uczestnik warsztatów otrzymał też broszurkę z przepisami na potrawy przygotowywane w trakcie warsztatów.

Spotkania zaplanowane w ramach konkursu przyczyniły się do doskonalenia komunikacji i wzajemnego współdziałania. Integracja osób w różnym wieku wpłynęła pozytywnie na dzielące ich bariery wiekowe oraz poczucie przydatności społecznej. Młodzi wolontariusze natomiast mieli okazję lepiej zrozumieć okres życia jakim jest starość i związane z nią potrzeby osób starszych.

Działania realizowane dzięki programowi Na Codzienne Zakupy i Fundacji Biedronki.