Konkurs “Aktywnie, zdrowo, kolorowo” w Cieszanowie

Dzień kultury włoskiej  pod tym hasłem odbyły się warsztaty kulinarne z cyklu “Sercem gotuje wszystkim smakuje”, w ramach projektu „Aktywnie, zdrowo, kolorowo”

Wspólnie z seniorami z Cieszanowa przygotowane zostały specjały kuchni włoskiej – na stole prym wiodły  “makaron po florencku”, sałatka caprese, deser lodowy z karmelizowanymi bananami, koreczki z serem mozzarella i pomidorami, oliwki, pomarańcze i jeszcze wiele innych pyszności. Był to bardzo aktywnie spędzony czas w trakcie którego udało się  nawiązać nowe relacje,  zintegrować grupę, wymienić doświadczeniami kulinarnymi. Uczestnicy zdobyli nowe umiejętności przygotowywania potraw kuchni włoskiej jak również wysłuchali prelekcji na temat bogatego dziedzictwa kulturowego Italii. Spotkanie zakończyło się wspólną biesiadą oczywiście z muzyką włoską w tle.