Zakończenie projektu „PoMOCni!”

Zakończenie projektu „PoMOCni!” realizowanego
przez Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej finansowanego
przez Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.

W imieniu Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej składam serdeczne podziękowania NGO-som, Parafialnym Zespołom Caritas , Szkolnym Kołom  Caritas , Parafiom, Ośrodkom Pomocy Społecznej z terenu Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej zajmującymi się pracą z osobami z niepełnosprawnością z Ukrainy, za umożliwienie swoim podopiecznym udziału w realizacji projektu „PoMOCni!”, poprzez propagowanie informacji i idei projektu w postaci ustnej i w formie plakatów. Projekt realizowany był od 22 maja 2023 roku do 17 grudnia 2023 roku, skierowany do osób z niepełnosprawnościami i osób im towarzyszących.

Celem zadania było zapewnienie pomocy obywatelom Ukrainy z niepełnosprawnościami oraz osom im towarzyszących , którzy po 24.02.2022 r. przybyli na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w związku z działaniami wojennymi prowadzonymi na terytorium Ukrainy.

Realizacja programu przełożyła się na poprawę komfortu życia odbiorców zadania, a także przygotowała gro  osób z niepełnosprawnościami i osób im towarzyszących do wejścia na rynek pracy i uzyskanie samodzielności życiowej.

Beneficjenci uczestniczyli w indywidualnym wsparciu terapeutycznym oraz wsparciu z zakresu możliwości przysługującym osobom z niepełnosprawnościami. Osoby towarzyszące- z grupowego poradnictwa psychologicznego.

Do 17 grudnia 2023 roku objęliśmy wsparciem indywidualnym  37 osób z niepełnosprawnościami  (tj. dzieci, młodzież, osoby dorosłe, seniorzy) przez 900 godzin wsparcia i zrealizowaliśmy zajęcia grupowe dla 83 osób towarzyszących w ilości 180 godzin spotkań warsztatowych z psychologiem.

Serdeczne podziękowania składam Wolontariuszom, którzy poprzez bezpośredni kontakt z osobami  z niepełnosprawnością , ich bliskimi przyczynili się do promocji projektu i tym samym umożliwili osobom z niepełnosprawnościami dostęp do specjalistycznego, bezpłatnego poradnictwa w dogodnej dla nich formie i czasie.

Ks. Marcin Jakubiak

Dyrektor Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej