Zakończenie projektu „S. O. S. dla Ukrainy!” realizowanego przez Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej w okresie od 20.07.2022 roku do 31.12.2023 roku

Zakończyliśmy realizację projektu „S. O. S. dla Ukrainy!” realizowanego w ramach Programu „Razem Możemy Więcej – Pierwsza Edycja Programu Aktywizacyjnego dla Cudzoziemców na lata 2022–2023” w ramach Resortowego Programu Aktywizacyjnego dla Cudzoziemców na lata 2022–2025.

Projekt skierowany był do obywateli z Ukrainy, którzy przebywali na terytorium Polski od 24 lutego 2022 roku , mieszkających  na terenie Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej.

W ramach zadania realizowaliśmy :

• Indywidualne wsparcie psychologiczne dla dzieci, młodzieży i osób dorosłych (300 h)
  • Pomoc prawno-socjalną (500 h)
  • Asystenturę w zakresie integracji (1500 h)
  • Zajęcia terapeutyczne i edukacyjne dla dzieci i młodzieży (1180 h)

Projekt realizowany był w partnerstwie z trzema podmiotami, tj.:

1. Specjalistycznym Ośrodkiem Wsparcia w Tyszowcach,
  2. Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Tyszowcach
  3. Domem Pomocy Społecznej w Lubaczowie.

W czasie realizacji projektu ( łącznie w 2022 i 2023 roku) indywidualnym wsparciem specjalistycznym i zajęciami grupowymi objęliśmy łącznie 1095 osób z Ukrainy tj.  486 osób w 2022 roku i 609 osób w 2023 roku , z zakładanych w ofercie 650 beneficjentów ostatecznych.

W ramach realizacji zadania osiągnęliśmy wskaźniki wyższe niż założone w zadaniu tj. zakładaliśmy objęcie łącznej ilości 650 osób w ramach realizacji zadania w latach 2022-2023; w roku 2022: 325 osób i w 2023 roku: 325 osób. Pracowaliśmy z 1095 osobami podczas różnych form wsparcia grupowego i doradztwa indywidualnego.

Celem głównym projektu było wsparcie ludności cywilnej przybywającej do Polski z Ukrainy jako uchodźcy wojenni oraz ich integracja i aktywizacja społeczna min. 650 cudzoziemców legalnie przebywających w Polsce (dorosłych, dzieci i młodzieży) – ze szczególnym uwzględnieniem grupy cudzoziemców, którzy przyjechali do Polski z państw znajdujących się w sytuacji kryzysowej, związanej z prowadzonymi na ich terenie działaniami zbrojnymi (w tym na Ukrainie) w okresie od 20.07.2022 r. do 31.12. 2023 r. na terenie woj. lubelskiego i podkarpackiego, z możliwością rozszerzenia działań poza terytorium diecezji na terenie województwa lubelskiego

Składam serdeczne podziękowania wszystkim, którzy aktywnie uczestniczyli i zaangażowali się w realizację zadania, tj. wolontariuszom, trenerom ze strony Partnerów oraz całemu zespołowi projektowemu, dzięki którym zrealizowaliśmy zadanie obejmując większą niż założoną ilość osób, ze szczególnym uwzględnieniem dzieci i młodzieży, które bardzo aktywnie uczestniczyły w urozmaiconych warsztatach terapeutycznych i edukacyjnych.

/-/ Ks. Marcin Jakubiak

Dyrektor Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej